Article

VENNOOTSCHAPSRECHT – Publicatie in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad: girale betaling, R.D.C.-T.B.H., 2004/8, p. 839

VENNOOTSCHAPSRECHT

Publicatie in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad: girale betaling

Koninklijk Besluit van 12 juli 2004 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van Vennootschappen [1]

Op 1 juli 2003 werden het handelsregister, het register van burgerlijke vennootschappen met handelsvorm en de registers voor enkele andere vennootschaps- en verenigingsvormen gebundeld in het rechtspersonenregister, dat een onderdeel vormt van de Kruispuntbank voor Ondernemingen ('KBO') [2]. Bij die gelegenheid werden ook de openbaarmakingsformaliteiten voor vennootschappen, VZW's en private stichtingen geactualiseerd en werden nieuwe bekendmakingsformulieren voorgeschreven. Het is de bedoeling dat de neerlegging van de formulieren bestemd voor de KBO en voor het Belgisch Staatsblad op termijn via elektronische weg kan geschieden. Vooralsnog moeten deze documenten echter op de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel worden neergelegd.

Voor een bekendmaking in het Belgisch Staatsblad is een vaste vergoeding verschuldigd (ongeacht de omvang van de bekendmaking). Deze bedraagt momenteel 196,66 EUR of 130,29 EUR voor de publicatie van een oprichtingsakte van een vennootschap respectievelijk VZW of stichting. Voor de bekendmaking van latere wijzigingen wordt 122,91 EUR respectievelijk 98,34 EUR aangerekend.

Tot voor kort moesten deze bedragen verplicht worden voldaan aan de hand van een cheque op naam van het Belgisch Staatsblad of met een postassignatie, af te geven samen met de bekendmakingsformulieren. Het hoeft geen betoog dat deze betalingsmethode uit de tijd is.

Met ingang van 1 augustus 2004 worden eindelijk ook de storting en girale overschrijving als betaalmethode aanvaard.

Het verschuldigde bedrag kan daartoe worden gestort of overgeschreven op rekeningnummer 679-2005502-27 van het Belgisch Staatsblad, Leuvenseweg 40-42, 1000 Brussel. Als mededeling vermeldt men het ondernemingsnummer of, bij oprichting, de naam en het adres van de zetel van de rechtspersoon.

Als bewijs van de betaling dient (een afschrift van) het overschrijvings- of stortingsformulier te worden toegevoegd, dat door de betrokken financiële instelling werd afgestempeld. Ook een rekeninguittreksel of 'elk ander document dat bevestigt dat de betaling daadwerkelijk is verricht' kan als betalingsbewijs worden aangewend. In dat laatste geval contacteert men best vooraf even de griffie om zich ervan te vergewissen dat zulk ander stuk in casu als bewijs kan gelden.

[1] B.S. 22 juli 2004, ed. 2, 56896. Een analoge regeling geldt voor bekendmakingen voorgeschreven door de (vernieuwde) VZW-Wet: Koninklijk Besluit van 12 juli 2004 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 26 juni 2003 op de openbaarmaking van akten en stukken van verenigingen zonder winstoogmerk en van private stichtingen, B.S. 22 juli 2004, ed. 2, 56897.
[2] Zie daarover o.a. L. Demets, 'De Kruispuntbank van Ondernemingen - KBO', T.B.H. 2004, 237 .