Actualités

Geschillenbeslechting

Lijst van slapende zaken online

Op 30 september 2024 verscheen voor de eerste keer de lijst van ‘slapende zaken’ op de website van de Belgische hoven en rechtbanken (https://www.rechtbanken-tribunaux.be/nl/weglatingen). Het betreft een lijst met zaken waarvoor sinds 24 maanden geen zitting werd vastgesteld.

Deze werkwijze wordt geregeld in art. 730 § 2 a) Ger.W., zoals gewijzigd bij Wet van 27 maart 2024 houdende bepalingen inzake digitalisering van justitie en diverse bepalingen (Ibis). Daar is inderdaad voorzien in een ‘ elektronische openbare bekendmaking’ op 30 september van elk jaar (of de eerstvolgende werkdag), naast een kennisgeving per aangetekende zending met ontvangstbewijs aan partijen zonder raadsman.

Partijen beschikken over een termijn van twee maanden, te rekenen vanaf de kennisgeving, om een aanvraag tot handhaving van de zaak op de algemene rol neer te leggen bij de griffie. Het volstaat dat één partij tot handhaving verzoekt. Bij gebrek aan een tijdig verzoek tot handhaving, wordt de zaak ambtshalve weggelaten van de algemene rol.

De weglating kan eenvoudig ongedaan worden gemaakt: de zaak wordt terug ingeschreven op aanvraag van de meest gerede partij. Wel maakt de weglating het rolrecht opeisbaar ten laste van de partij die de zaak op de rol heeft doen stellen (art. 269² W.Reg.). De (eventuele) herinschrijving geeft dan uiteraard aanleiding tot een nieuw rolrecht.

De lijst van slapende zaken wordt elk jaar opgesteld door de griffie. Die heeft daarvoor vier maanden de tijd, van 1 juni tot 30 september. Het is mogelijk dat een slapende zaak net in die periode terug ‘wakker’ wordt, nadat zij al op de lijst werd gezet. In dat geval bepaalt de wet dat de navolgende kennisgeving als onbestaande moet worden beschouwd.

Advocaten worden van de jaarlijkse elektronische openbare bekendmaking via de website niet individueel op de hoogte gesteld. Zij noteren de datum van 30 september dan ook voortaan best in hun agenda.

Comments are closed.