Een take or pay clausule in een bevoorradingscontract verplicht de klant tot betaling van de prijs, zelfs indien hij de periodieke leveringen niet of niet meer zou aannemen. De manier waarop het kadercontract wordt benaderd is bepalend voor de kwalificatie en geldigheid van deze clausules …
En finalisant la transposition de la Directive Audit, le législateur belge a instauré des changements importants dans le système de contrôle des sociétés. … Premièrement, les grandes sociétés cotées et entreprises financières sont dorénavant obligées de créer un comité d'audit …
Lorsque l'exécution de l'obligation est suspendue suite à un recours à bon droit à l'exception d'inexécution, la partie qui suspend l'exécution de l'obligation n'est pas redevable des intérêts moratoires.
L'obligation d'un assureur de payer une indemnité constituant la réparation d'un dommage suivant une évaluation intervenue après la survenance d'un sinistre ne constitue pas une dette de somme telle que visée à l'article 1153 C.civ.
Als bij de verkoop van een perceel grond door een intercommunale wordt bedongen dat op het perceel een transportbedrijf zal worden uitgebaat, pleegt de eigenaar een inbreuk op de koopovereenkomst door er een servicestation te laten bouwen en uitbaten. Door een bestemmingswijziging te weigeren oefent de intercommunale een partijbeslissing uit …
Voldoet niet aan de op hem rustende bewakingsplicht, de garagist die hem ter herstel toevertrouwde voertuigen stalt op een braakliggend terrein dat niet afgesloten is en gelegen is in een semi-industriële zone waar er in de nabije omgeving weinig of geen bewoners zijn en die er eerder verlaten bijligt …
Het afwerven van cliënteel van een concurrent is op zich geoorloofd, maar wordt onrechtmatig en vatbaar voor een vordering tot staking indien zij gepaard gaat met bijzondere bezwarende omstandigheden zoals het aanzetten tot contractbreuk. Dit aanzetten tot contractbreuk als bijkomende omstandigheid dient onderscheiden te worden van de …
Le fait qu'aucun spectateur n'ait réservé de place pour un spectacle ne constitue pas, dans le chef de l'exploitant de la salle, un cas de force majeure envers l'artiste qu'il a engagé. Cet événement n'est pas imprévisible, puisque cette possibilité est connue des parties dès la signature du contrat …
exploitant - indemnité - clause pénale - dommage - artiste - résolution - force majeure - clause de dédit - conséquence de la résiliation unilatérale - conséquence de la résiliation - première instance - contrepartie du droit - clause - réduction - indemnité de dédit - argument - indemnité forfaitaire - même indemnité - même...
Er is geen overeenkomst indien er geen akkoord is over alle elementen die door een van de partijen als essentieel zijn aangemerkt. … Het staat aan de partijen principieel vrij de onderhandelingen tot het sluiten van een overeenkomst af te breken, op voorwaarde dat zij van die vrijheid geen misbruik maken en evenmin afbreuk doen aan een bij …