1. Een private stichting mag, anders dan een VZW, onbeperkt economische activiteiten ontwikkelen, voor zover zij dit doet als middel om haar belangeloos doel te verwezenlijken. Wanneer de gehele activiteit van een private stichting is gericht op economische activiteiten met het oog op het behalen van winst, opereert zij niet met een …
De aandeelhoudersovereenkomst gesloten tussen de partij die de uitsluiting vordert en geïntimeerde bepaalt dat alle betwistingen en geschillen betreffende de interpretatie of uitvoering van de overeenkomst worden beslecht via arbitrage. De voorliggende vordering tot uitsluiting betreft op zich geen dergelijke betwisting of dergelijk geschil …
De partij die de uitvoering vordert van een overeenkomst waarbij een vennootschap haar eigen aandelen verkrijgt, draagt de bewijslast dat de bepalingen van (oud) artikel 52bis (huidig art. 620-623 en 625 W.Venn.) werden nageleefd. De vennootschap kan geen negatieve bewijslast worden opgelegd …
Wanneer de overdracht van niet volledig volgestorte aandelen van een BVBA niet werd ingeschreven in een register van aandelen en de vennootschap failliet gaat, kan de curator het niet-volgestorte bedrag vorderen van de overdrager en van de overnemer? Het antwoord is afhankelijk van de hoedanigheid waarin hij optreedt …
société - cession - cédant - cessionnaire - libération - registre - curateur - code des sociétés - opposabilité - inscription - droit commun - faveur - thèse - tiers créanciers - absence d inscription - créancier - opposabilité de la cession - occurrence - part - registre des parts - sociétés de personnes - sociétés de personnes...
Le président du tribunal de commerce, siégeant comme en référé, est compétent sur base de l'article 157 C.soc. pour nommer un commissaire lorsque le commissaire présenté par l'organe de direction de la société n'obtient pas la majorité requise au conseil d'entreprise …