La loi du 2 mai 2002 (M.B. 12 décembre) a modifié de manière significative la loi du 27 juin 1921 relative aux ASBL. Un des piliers de la réforme était de fixer un cadre comptable. … L'auteur analyse les nouvelles dispositions légales en matière de publicité des comptes et les nouvelles obligations dans le chef des très grandes …
avril 1, 2004 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
In rechtsleer en rechtspraak bestaat verdeeldheid over de vraag of een vereffening op deficitaire wijze kan eindigen, d.w.z. zonder dat de vereffenaar er kan verplicht toe worden aangifte van faillissement te doen wanneer hij vaststelt dat de opbrengst van de activa niet zal volstaan om de schulden te voldoen …
mai 28, 2002 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Un contrat intuitu personae est dissous de plein droit par la faillite. La circonstance que le contrat d'agence commerciale réservait à l'agent un taux de commission avantageux ne suffit pas à démontrer le caractère personnel du contrat, dès lors que tous les contrats conclus par le failli réservaient aux agents des avantages …
avril 3, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Pour apprécier si la faillite de la société en liquidation doit être prononcée, il faut se placer non au jour de la dissolution, mais au jour où le tribunal statue sur la demande. … Si la dissolution est intervenue sans fraude et se déroule dans de bonnes conditions à la satisfaction des créanciers, ou d'une majorité significative …
juin 24, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Les dettes de la masse au sens de l'article 44, alinéa 2, de la loi relative au concordat ne peuvent être assimilées au passif de la masse au sens de l'article 99 de la loi sur les faillites. Les indemnités dues en cas de rupture anticipée d'un contrat durant le sursis constituent des dettes de la masse au sens de l'article 44, alinéa …
juin 30, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Het openbaar ministerie put zijn recht om te dagvaarden in faillietverklaring en zijn opdracht uit artikel 6 Faill.W. en beslist soeverein over de opportuniteit van het instellen van een faillissementsvordering op basis van een bijzonder eigen recht. … Bij het beoordelen van de voorwaarden tot faillissement van een vennootschap in …
novembre 3, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
De verdeling en uitbetaling door de notaris overeenkomstig de wettelijke bepalingen inzake rangregeling kan niet als een overdracht van schuldvordering worden gezien, maar is een zuivere betaling in geld van vervallen schulden. Artikel 17, 2° Faill.W. is derhalve niet van toepassing op dergelijke betaling …
novembre 4, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
De vervulling van de faillissementsvoorwaarden dient beoordeeld te worden op het tijdstip waarop het bestreden faillissementsvonnis werd uitgesproken, zodat feiten die van daarna dateren, zoals de nieuwe bereidheid van schuldeisers of vennoten om de schuldpositie van de gefailleerde te verlichten, irrelevant zijn ter beoordeling van de …
novembre 10, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Artikel 101 Faillissementswet, dat betrekking heeft op het beding dat de eigendomsoverdracht opschort tot de volledige betaling van de prijs, viseert de betaling van de prijs van het roerend goed. Schuldvorderingen voor werken verricht uit hoofde van een aannemingsovereenkomst, zelfs wanneer deze met de plaatsing van het concrete roerend goed …
novembre 24, 2003 ·Christian van Buggenhout - Erik Van den Haute
Het principe dat de organen van de gefailleerde hoger beroep kunnen aantekenen tegen het vonnis van faillietverklaring en hiertoe een advocaat kunnen aanstellen zonder tussenkomst van de curator, volgt uit het algemeen rechtsbeginsel van het recht op verdediging zoals vastgelegd in artikel 6 EVRM …