Article

– FSMA, Circulaires inzake de inwerkingtreding van de marktmisbruikverordening op 3 juli 2016, R.D.C.-T.B.H., 2016/7, p. 702-703

FSMA, Circulaires inzake de inwerkingtreding van de marktmisbruikverordening op 3 juli 2016 [1]

Naar aanleiding van de nakende inwerkingtreding van verordening (EU) nr. 596/2014 [2] (“verordening marktmisbruik”) heeft de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (“FSMA”) een nieuwe circulaire en aan de nieuwe regels van de verordening marktmisbruik aangepaste versies van eerdere circulaires via haar website opgesteld en verspreid.

Omdat door het verruimde toepassingsgebied ook de emittenten van de Vrije Markt (Euronext Brussels) vanaf 3 juli 2016 onderworpen zullen zijn aan de preventieve maatregelen inzake marktmisbruik, zoals de bekendmaking van voorwetenschap, het opstellen van “insider”-lijsten en de meldplicht voor transacties door leidinggevenden, heeft de FSMA een nieuwe circulaire uitgevaardigd inzake de verplichtingen van op de Vrije Markt genoteerde emittenten uitgevaardigd. In deze circulaire wordt, onder verwijzing naar de relevante bepalingen van de verordening marktmisbruik, aangegeven wat voorwetenschap is en wanneer en op welke wijze deze openbaar moet worden gemaakt, dat een lijst van personen met voorwetenschap moet worden opgesteld zodra voorwetenschap ontstaat en dat leidinggevende personen transacties moeten melden die zij voor eigen rekening uitvoeren in financiële instrumenten van de emittent.

Daarnaast heeft de FSMA een vernieuwde versie van de circulaire inzake praktische instructies bij de marktmisbruikverordening uitgevaardigd. Deze circulaire verduidelijkt hoe bepaalde verplichte kennisgevingsverplichtingen praktisch moeten worden nageleefd.

Verder werden de circulaire over de verplichtingen van op een gereglementeerde markt genoteerde emittenten, de circulaire over de verplichtingen van op Alternext genoteerde emittenten en de circulaire over de verkrijging van eigen aandelen of certificaten door genoteerde vennootschappen of vennootschappen waarvan de effecten zijn toegelaten tot de verhandeling op bepaalde MTF's aangepast aan de bepalingen van de verordening marktmisbruik.

FINANCIEEL RECHT
Financiële markten - Marktmisbruik
DROIT FINANCIER
Marchés financiers - Abus de marché
[1] www.fsma.be/nl/Site/Repository/press/div/2016/2016-05-18_mar.aspx.
[2] Verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende marktmisbruik (verordening marktmisbruik) en houdende intrekking van richtlijn nr. 2003/6/EG van het Europees Parlement en de Raad en richtlijnen nrs. 2003/124, 2003/125/EG en 2004/72/EG van de Commissie (Pb.L. van 12 juni 2014, afl. 173, 1).