Article

– Gedelegeerde verordening (EU) 2016/522 van de Commissie van 17 december 2015 tot aanvulling van verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot een vrijstelling voor bepaalde publieke organen en centrale banken in derde landen, de indicatoren van marktmanipulatie, de openbaarmakingsdrempels, de bevoegde autoriteit voor kennisgevingen van uitstel, de toestemming voor handel tijdens de afgesloten perioden en typen aan te melden transacties van leidinggevenden (Pb.L. 88 van 5 april 2016, in werking getreden op 25 april 2016), R.D.C.-T.B.H., 2016/7, p. 697

Gedelegeerde verordening (EU) 2016/522 van de Commissie van 17 december 2015 tot aanvulling van verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot een vrijstelling voor bepaalde publieke organen en centrale banken in derde landen, de indicatoren van marktmanipulatie, de openbaarmakingsdrempels, de bevoegde autoriteit voor kennisgevingen van uitstel, de toestemming voor handel tijdens de afgesloten perioden en typen aan te melden transacties van leidinggevenden (Pb.L. 88 van 5 april 2016, in werking getreden op 25 april 2016)

In deze gedelegeerde verordening geeft de Europese Commissie uitvoering aan een aantal bepalingen van verordening (EU) nr. 596/2014 [1] (“verordening marktmisbruik”).

Vooreerst breidt de Commissie de uitsluiting uit het toepassingsgebied van de verordening marktmisbruik van transacties, orders of gedragingen verricht in het openbaar belang en in het kader van het monetaire beleid, het valutabeleid of het beheer van de overheidsschuld, uit tot bepaalde publieke organen en centrale banken van derde landen (o.a. Japan, Singapore en de Verenigde Staten) (bijlage 1).

In bijlage II bij deze gedelegeerde verordening worden vervolgens de niet-limitatieve opsommingen van indicatoren van manipulatieve handelingen waarbij onjuiste of misleidende signalen worden gegeven en de koersen op een abnormaal of kunstmatig niveau worden gehouden of waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstgrepen of enigerlei andere vorm van bedrog of misleiding zoals bedoeld in bijlage I bij de verordening marktmisbruik nader gespecifieerd.

Verder worden voor de uitzondering op de openbaarmaking van voorwetenschap met betrekking tot emissierechten door een deelnemer aan een emissierechtenmarkt de onderdrempels van koolstofdioxide-equivalent (6 miljoen ton per jaar) en nominaal thermisch vermogen (2430 MW) vastgesteld.

Daarnaast wordt bepaald welke de bevoegde autoriteit is voor de kennisgevingen in geval van uitstel van de openbaarmaking van voorwetenschap door een marktdeelnemer, uitgevende instelling of uitgevende instelling die een kredietinstelling of een andere financiële instelling is.

De omstandigheden waaronder een uitgevende instelling een leidinggevende persoon gedurende een afgesloten periode kan toestaan voor eigen rekening of voor rekening van een derde te handelen worden ook verduidelijkt.

Tot slot worden de type van transacties opgesomd, waarvoor de personen met een leidinggevende functie binnen een uitgevende instelling of een marktdeelnemer en nauw verbonden personen, de uitgevende instelling, de deelnemer aan de markt voor emissierechten en de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de uitgevende instelling of de marktdeelnemer haar statutaire zetel heeft op de hoogte moeten stellen overeenkomstig artikel 19 van verordening (EU) nr. 596/2014.

De bepalingen van deze verordening zijn van toepassing met ingang van 3 juli 2016.

FINANCIEEL RECHT
Financiële markten - Marktmisbruik
DROIT FINANCIER
Marchés financiers - Abus de marché
[1] Verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende marktmisbruik (verordening marktmisbruik) en houdende intrekking van richtlijn nr. 2003/6/EG van het Europees Parlement en de Raad en richtlijnen nrs. 2003/124, 2003/125/EG en 2004/72/EG van de Commissie (Pb.L. van 12 juni 2014, afl. 173, 1).