Article

– Besluit (EU) 2016/188 van de Europese Centrale Bank van 11 december 2015 betreffende de toegang tot en het gebruik van elektronische GTM-toepassingen, -systemen, -platforms en -diensten door de Europese Centrale Bank en de nationaal bevoegde autoriteiten van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (Pb.L. 37 van 12 februari 2016, in werking getreden op 15 februari 2016), R.D.C.-T.B.H., 2016/7, p. 696

Besluit (EU) 2016/188 van de Europese Centrale Bank van 11 december 2015 betreffende de toegang tot en het gebruik van elektronische GTM-toepassingen, -systemen, -platforms en -diensten door de Europese Centrale Bank en de nationaal bevoegde autoriteiten van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (Pb.L. 37 van 12 februari 2016, in werking getreden op 15 februari 2016)

Het besluit nr. 2016/188 van de Europese Centrale Bank (“ECB”) moet worden gekaderd in de uitvoering van de specifieke taken die aan de ECB zijn opgedragen aangaande het prudentieel toezicht op kredietinstellingen. In de uitvoering van deze taken maakt de ECB gebruik van elektronische toepassingen, systemen, platforms en diensten van het Europees Stelsel van Centrale Banken (“ESCB”), alsook van nieuwe en specifiek voor deze taken ontwikkelde elektronische toepassingen, systemen, platforms en diensten. Voor de goede en consistente werking van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (“GTM”) moeten regelingen worden voorzien voor de samenwerking tussen de ECB en de nationaal bevoegde autoriteiten (“NBA's) voor het gebruik van dergelijke toepassingen, systemen, platforms en diensten.

De ECB heeft in dit kader de behoefte aan geavanceerde informatiebeveiligingsdiensten vastgesteld, en besloten dat de door de publieke sleutelinfrastructuur voor het ESCB (“ESCB-PKI”) uitgegeven certificaten gebruikt kunnen worden voor de toegang tot en het gebruik van voor de werking van het GTM gebruikte elektronische toepassingen, systemen, platforms en diensten.

Dit besluit van de ECB bepaalt de regels in verband met, enerzijds, het gebruik van en de toegang tot dergelijke toepassingen, systemen, platforms en diensten, en anderzijds, de deelname van de bevoegde autoriteiten aan het ESCB-PKI.

FINANCIEEL RECHT
Financiële markten - Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (GTM)
DROIT FINANCIER
Marchés financiers - Mécanisme de Surveillance Unique (MSU)