Article

Actualité : Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit, 05/11/2015, R.D.C.-T.B.H., 2016/3, p. 321-322

Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit 5 november 2015

Verzoek om voorlopige maatregelen - Proximus NV / Telenet NV, SBS Belgium NV en VZW Verenigde Veldritorganisatoren

Beslissing: BMA-2015-V/M-65
MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Restrictieve mededingingspraktijken - Misbruik van machtspositie - Voorlopige maatregelen


CONCURRENCE
Droit belge de la concurrence - Pratiques restrictives - Abus de position dominante - Mesures provisoires


Bij beslissing van 5 november 2015 legde het Mededingingscollege een voorlopige maatregel op aan Telenet en de VZW Verenigde Veldritorganisatoren, waardoor een tussen de partijen gesloten overeenkomst op ingrijpende wijze lijkt te worden gewijzigd.

Voor het veldritseizoen 2015-2016 had SBS Belgium, houder van de exclusieve uitzendrechten voor de “Hansgrohe Superprestige” van dat seizoen, die rechten aan Telenet overgedragen. Op hetzelfde ogenblik sloot Telenet een overeenkomst met VZW Verenigde Veldritorganisatoren waarmee Telenet de exclusieve uitzendrechten voor die Superprestige veldritten tot en met het seizoen 2019-2020 verkreeg.

Die exclusieve rechten werden rechtstreeks aan Telenet toegekend, buiten de context van een concurrentiële biedprocedure. Het Mededingingscollege is prima facie van mening dat een dergelijke toekenning een restrictieve mededingingsafspraak in hoofde van de VZW en Telenet, maar ook een misbruik van machtspositie door Telenet kan zijn. Telenet beschikt reeds over exclusieve uitzendrechten voor een andere veldritcompetitie (UCI-veldritten) en beschikt volgens het Mededingingscollege over een dominante positie op de kleinhandelsmarkt voor TV-diensten. Doordat zij die exclusieve rechten zonder enige vorm van concurrentie heeft kunnen verwerven, worden geïnteresseerde concurrenten voor een lange periode uitgesloten. Potentieel geïnteresseerden hebben dus geen kans gekregen om zelf in aanmerking te komen en een concurrerend bod in te dienen.

Het Mededingingscollege verplicht de partijen nu om de exclusiviteitsclausule uit de overeenkomst te schrappen. De VZW moet, tot op het ogenblik waarop een eindbeslissing is genomen in deze zaak, licenties toekennen aan geïnteresseerden die aantonen in staat te zijn dergelijke uitzendingen te verzorgen. Als alternatief kan de VZW, voor de rechten vanaf het seizoen 2016-2017, er alsnog voor opteren om de uitzendrechten op exclusieve wijze toe te kennen, maar dan zal zij eerst een transparante en niet-discriminerende biedprocedure moeten organiseren.