Article

– FSMA-richtlijnen omtrent het aanbod van en de dienstverlening met betrekking tot bepaalde financieringsinstrumenten van financiële instellingen aan niet-professionele cliënten, 27 juli 2015, www.fsma.be/nl/Site/Repository/press/div/2015/2015-07-29_cocos.aspx, R.D.C.-T.B.H., 2015/9, p. 929-930

FSMA-richtlijnen omtrent het aanbod van en de dienstverlening met betrekking tot bepaalde financieringsinstrumenten van financiële instellingen aan niet-professionele cliënten, 27 juli 2015, www.fsma.be/nl/Site/Repository/press/div/2015/2015-07-29_cocos.aspx

Met deze richtlijnen wordt door de FSMA aangegeven hoe zij bij de uitoefening van haar controletaken, de toepassing van de bestaande regelgeving ziet met betrekking tot het aanbieden van bepaalde financieringsinstrumenten van financiële instellingen aan niet-professionele cliënten (zoals o.a. voorwaardelijk converteerbare schuldinstrumenten (Contigent Convertible Instruments, “CoCos”)). De richtlijnen zijn een reactie op de vaststelling dat financiële instellingen om hun kapitaalbasis te versterken, op de kapitaalmarkten bepaalde financiële producten uitgeven die een hoger rendement bieden dan de klassieke spaarproducten, maar die risicovoller en complexer zijn, en die beschouwd worden als in het belang van de financiële instellingen waarvan de kapitaalbasis wordt versterkt.

De richtlijnen geven onder meer aan dat CoCos niet geschikt zijn voor niet-professionele cliënten bij gebrek aan voldoende kennis en ervaring om de risico's met betrekking tot deze producten in te schatten. Verder worden aanbevelingen geformuleerd inzake het aanbod van en de dienstverlening met betrekking tot achtergestelde obligaties die deel uitmaken van het eigen vermogen en die kunnen worden afgeschreven of worden omgezet in aandelen, indien de onderneming niet langer levensvatbaar is of het voorwerp uitmaakt van een afwikkelingsprocedure.

Met betrekking tot financieringsinstrumenten die vatbaar zijn voor een bail-in beveelt de FSMA ten slotte ook aan dat er in de reclame melding wordt gemaakt van het bail-in-mechanisme en de daaruit voortvloeiende risico's.

BANK- EN KREDIETWEZEN
Toezicht op de kredietinstellingen - Bescherming spaarder
BANQUE ET CRÉDITS
Contrôle des banques - Protection de l'épargnant