Article

– Richtsnoer nr. 2015/856 van de Europese Centrale Bank van 12 maart 2015 houdende vaststelling van de beginselen van een Ethisch Kader voor het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme, Pb.L. 135 van 2 juni 2015, inwerkingtreding op 18 maart 2016, R.D.C.-T.B.H., 2015/9, p. 929

Richtsnoer nr. 2015/856 van de Europese Centrale Bank van 12 maart 2015 houdende vaststelling van de beginselen van een Ethisch Kader voor het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme, Pb.L. 135 van 2 juni 2015, inwerkingtreding op 18 maart 2016

Dit richtsnoer, die samen moet worden gelezen met de in dit nummer reeds besproken richtsnoer nr. 2015/855 van de Europese Centrale Bank van 12 maart 2015 tot vaststelling van de beginselen van een Ethisch Kader voor het Eurosysteem, stelt het Ethisch Kader voor het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (“GTM”) vast. Dit richtsnoer moet ook worden gezien in het kader van verordening nr. 1024/2013 van de Raad van 15 oktober 2013 waarbij aan de Europese Centrale Bank specifieke taken worden opgedragen betreffende het prudentieel toezicht op kredietinstellingen (de “GTM-Verordening”), en is van toepassing op de Europese Centrale Bank (“ECB”) en de nationale bevoegde autoriteiten (“NBA's”) bij de uitvoering van aan de ECB opgedragen toezichttaken.

De interne voorschriften die de NBA's moeten vaststellen ter implementatie van dit richtsnoer zijn van toepassing op de leden van hun organen en hun personeelsleden, alsook voor zover mogelijk op de personen die betrokken zijn bij de toezichtstaken, maar die geen personeelsleden zijn van de NBA's.

Met dit richtsnoer worden de beginselen vastgelegd van het Ethisch Kader voor het GTM die moeten worden nageleefd door de ECB en de NBA's bij de uitvoering van aan de ECB opgedragen toezichttaken, alsook de beste praktijken inzake de tenuitvoerlegging van deze beginselen. Naast deze beginselen bestaat het Ethisch Kader uit de interne voorschriften en praktijken die de ECB en iedere NBA moeten vaststellen overeenkomstig dit richtsnoer.

Het richtsnoer stelt voorschriften vast tot preventie van misbruik van voorwetenschap (i.e. een algemeen verbod tot misbruik van voorwetenschap, en specifieke beperkingen voor insiders), naast beginselen inzake de onafhankelijkheid en het vermijden van belangenconflicten, en voorschriften betreffende de aanvaarding van geschenken en gastvrijheid.

FINANCIEEL RECHT
Europees financieel recht - Financiële markten - Gedragsregels
DROIT FINANCIER
Droit financier européen - Marchés financiers - Principes