Article

Actualité : Hof van Cassatie, 23/01/2015, R.D.C.-T.B.H., 2015/5, p. 482

Hof van Cassatie 23 januari 2015

Spira / De Beers

Zaak: C.13.0369.N
MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Procedure - Voorlopige maatregelen


CONCURRENCE
Droit belge de la concurrence - Procédure - Mesures provisoires


In de Spira / De Beers saga werden tussen 2009 en 2012 verscheidene verzoeken van Spira om voorlopige maatregelen ingewilligd. Op 19 oktober 2011 oordeelde het Brusselse hof van beroep dat de maatregelen enkel nog konden worden verlengd in geval van een wijziging in de externe omstandigheden. Desondanks de status quo besloot de voorzitter van de Raad voor de Mededinging toch de maatregelen te verlengen. Op 26 maart 2013 kwam deze zaak opnieuw voor het hof van beroep dat vaststelde dat de voorzitter geen voorlopige maatregelen meer had mogen opleggen. Aangezien een voorlopige maatregel een wachttoestand creëert, moet zij volgens het hof beperkt zijn in de tijd en mag zij een redelijke duur niet overschrijden.

Het Hof van Cassatie heeft op 23 januari 2015 het arrest van het hof van beroep verbroken. Het Hof van Cassatie meent dat de aard van de voorlopige maatregelen niet uitsluit dat nieuwe voorlopige maatregelen worden toegekend, indien de toestand dit vereist en voor zover het voordeel van de vroegere beslissing niet ongedaan wordt gemaakt. Na het verstrijken van de geldingsduur van de maatregelen, kunnen dus telkens nieuwe maatregelen worden aangevraagd.

Daarnaast wijst het Hof van Cassatie het hof van beroep terecht, omdat het één van de voorwaarden voor het opleggen van voorlopige maatregelen verkeerd had geïnterpreteerd. Voorlopige maatregelen kunnen enkel worden opgelegd om restrictieve praktijken die het voorwerp uitmaken van een onderzoek, te schorsen. Het hof van beroep had geoordeeld dat het indienen van een klacht niet volstaat om een onderzoek aanhangig te maken. Het Hof van Cassatie verduidelijkt echter dat een onderzoek hangende is van zodra een klacht is ingediend bij het Auditoraat en zolang geen sepotbeslissing werd genomen.