Article

Actualité : Hof van beroep Antwerpen, 09/01/2014, R.D.C.-T.B.H., 2014/3, p. 316-317

Hof van beroep Antwerpen 9 januari 2014

Zaak: 2013/AR/2845
CONTINUÏTEIT VAN DE ONDERNEMINGEN
Gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag - Algemeen - Werking van de wet in de tijd


CONTINUITÉ DES ENTREPRISES
Réorganisation judiciaire par cession d'entreprise - Généralités - Effets de la loi dans le temps


Een nieuwe wet is in de regel niet enkel van toepassing op toestanden die na haar inwerkingtreding ontstaan maar ook op de toekomstige gevolgen van de onder de vroegere wet ontstane toestanden die zich voordoen of voortduren onder vigeur van de nieuwe wet.

Bij de beoordeling van een verzoek tot machtiging tot overdracht in het kader van een gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag, moet rekening gehouden worden met de bepalingen van artikel 62 WCO, zoals ingevoerd door de wet van 27 mei 2013, en in werking getreden op 1 augustus 2013. Daaraan wordt geen afbreuk gedaan door de omstandigheid dat de offerte al was gedaan voor 15 juli 2013. Niet de datum van offerte is relevant, maar de datum van verzoek tot machtiging en de beoordeling ervan.

Wanneer blijkt dat de vooropgestelde koopprijs onder de liquidatiewaarde blijft, kan de offerte niet in aanmerking worden genomen (art. 62, derde lid WCO).

Het hof van beroep kan zich in het kader van een hoger beroep tegen de machtiging tot overdracht niet inlaten met de wijze waarop de curatoren (navolgend) de failliete boedel moeten vereffenen, en kan derhalve niet bevelen aan de curatoren over te gaan tot een biedingsprocedure zoals gevorderd door een kandidaat-overnemer.