Article

Hof van Cassatie, 05/09/2013, R.D.C.-T.B.H., 2013/9, p. 939

Hof van Cassatie 5 september 2013

Zaak: C.12.0445.N/1

Hoewel het bestaan van collectieve en individuele schade een feitelijke beoordeling is die voor het Hof van Cassatie niet kan worden aangevochten, gaat het Hof van Cassatie na of de feitenrechter de begrippen collectieve en individuele schade niet miskent.

De vraag of een schuldeiser aanspraak kan maken op de vergoeding van de door hem geleden individuele schade, heeft betrekking op een subjectief recht. Het onderzoek naar het bestaan en de draagwijdte van het subjectief recht, betreft de gegrondheid van de vordering, niet de ontvankelijkheid ervan.

Wanneer de curator namens de boedel optreedt, oefent hij de gemeenschappelijke rechten van de schuldeisers uit. Het faillissement van de schuldenaar staat er niet aan in de weg dat een schuldeiser vergoeding vordert van een derde door wiens fout schade is ontstaan die hem alleen treft. De fout van een bestuurder of een zaakvoerder met betrekking tot het niet doorstorten van de bedrijfsvoorheffing door de vennootschap kan individuele schade opleveren voor de fiscus die erin bestaat dat de bedrijfsvoorheffing niet kan worden geïnd bij de vennootschap.

De omstandigheid dat het onzeker is of een schuldeiser een dividend zal ontvangen uit het faillissement sluit niet uit dat hij jegens een derde aanspraak kan maken op de volledige vergoeding van zijn individuele schade.

A.V.H.

FAILLISSEMENT
Gevolgen - Verbintenissen - Curator
FAILLITE
Effets - Obligations - Curateur