Article

– Koninklijk besluit van 23 juli 2013 houdende oprichting van het Ministerieel Comité en van het College voor de coördinatie van de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst (BS 23 juli 2013, inwerkingtreding 30 juli 2013), R.D.C.-T.B.H., 2013/9, p. 935-936

Koninklijk besluit van 23 juli 2013 houdende oprichting van het Ministerieel Comité en van het College voor de coördinatie van de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst (BS 23 juli 2013, inwerkingtreding 30 juli 2013)

Voormeld koninklijk besluit richt een Ministerieel Comité en een College voor de coördinatie van de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst op. Deze maatregel kadert in het licht van twee recent herziene aanbevelingen van de Financiële Actiegroep genomen in het kader van diens taak inzake de tenuitvoerlegging van regelgevende en operationele maatregelen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Deze aanbevelingen betreffen, enerzijds, de analyse van het risico en de dreigingen waaraan een land is blootgesteld op het vlak van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en, anderzijds, de aanduiding van een autoriteit en werkwijzen die het nationale beleid kunnen bepalen, coördineren en regelmatig bijwerken. Waar heden de Federale Politie en de CRIF-CFI binnen hun respectievelijke bevoegdheden reeds de bedoelde analyses doen, moeten volgens het verslag aan de Koning, om aan de internationale normen te voldoen, andere spelers uit de overheids- of privésector bij die analyses worden betrokken en is coördinatie op politiek niveau vereist.

Het Ministerieel Comité voor de coördinatie van de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst is ingericht in de schoot van de Regering. Het Ministerieel Comité moet volgens de nieuwe regeling worden voorgezeten door de Minister van Justitie en bestaan uit de Regeringsleden die Financiën, Binnenlandse Zaken, Economie, K.M.O.'s en Coördinatie van de fraudebestrijding binnen hun bevoegdheid hebben. Het Ministerieel Comité stelt de algemene politiek inzake de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst vast en bepaalt de prioriteiten van de diensten die op dit vlak werkzaam zijn.

Het College voor de coördinatie van de strijd tegen het witwassen van geld van illegale afkomst wordt opgericht bij de Minister van Justitie. Het College zie toe op de uitvoering van de algemene politiek inzake de strijd tegen het witwassen. Het College wordt gezamenlijk voorgezeten door de voorzitter van de CFI en de procureur-generaal belast met de specifieke taken met betrekking tot de financiële, fiscale en economische criminaliteit. Het College is gestructureerd volgens i) een partnerraad, met een preventieve opzet; ii) een gerechtelijk platform, dat het strafbeleid coördineert; en iii) een gemeenschappelijke instantie, die de coherentie van de preventieve en repressieve maatregelen waarborgt en aan het Comité de te ondernemen acties voorstelt.

FINANCIEEL RECHT
Witwasreglementering
DROIT FINANCIER
Blanchiment de capitaux