Article

– Koninklijk besluit van 18 december 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen (BS 31 januari 2013), R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 679

Koninklijk besluit van 18 december 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen (BS 31 januari 2013)

Het KB van 18 december 2012, in werking getreden op 10 februari 2013, voert enkele wijzigingen door in de boekhoudkundige verplichting van verenigingen en stichtingen. In 2009 en 2011 waren gelijkaardige wijzingen reeds ingevoerd voor vennootschappen in het KB/W.Venn.

Het toepassingsgebied van boek I van het KB van 19 december 2003 wordt uitgebreid tot stichtingen en internationale verenigingen zonder winstoogmerk, die voorheen apart in boek II werden behandeld. De regels inzake de boekhoudkundige verwerking van fusies en splitsingen zoals opgenomen in de artikelen 78, § 1 en § 2, 79, 80 of 80bis van het KB/W.Venn. worden van toepassing verklaard op overdrachten van een algemeenheid of een bedrijfstak door een vereniging of stichting uitgevoerd overeenkomstig de voorwaarden van artikel 58 van de VZW-wet. In de toekomst kunnen deze verrichtingen worden verwerkt in de boekhouding van de betrokken rechtspersonen door de toepassing van het principe van boekhoudkundige continuïteit, voorzien, naar gelang het geval, in de artikelen 78, § 1 en § 2, 79, 80 of 80bis van het KB/W.Venn. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft onlangs een advies gepubliceerd waarin dieper wordt ingegaan op de boekhoudkundige verwerking (zie infra).

Voorts wordt ook de toelichting die verenigingen en stichtingen moeten verschaffen bij hun jaarrekening op een aantal punten gewijzigd. Middelgrote verenigingen en stichtingen die niet meer dan één van de criteria bedoeld in respectievelijk artikelen 17, § 5, 37, § 5 of 53, § 5 van de VZW-wet overschrijden mogen bepaalde aanvullende gegevens weglaten in de toelichting bij de jaarrekening. Het betreft voornamelijk informatie inzake de oprichtingskosten en de uitsplitsing van de netto-omzet. In de toekomst zullen verenigingen en stichtingen ook de aard en het doel moeten vermelden van de niet in de balans opgenomen verrichtingen, indien de risico's en voordelen die voortvloeien uit deze verrichtingen van enige betekenis zijn en voor zover de openbaarmaking van de risico's of voordelen noodzakelijk is voor de beoordeling van de financiële situatie van de vereniging of stichting. Grote verenigingen en stichtingen moeten eveneens de financiële gevolgen van deze verrichtingen vermelden in de toelichting. Verenigingen en stichtingen moeten ook informatie verschaffen over eventuele transacties met verbonden partijen die niet onder normale marktvoorwaarden en daarenboven niet conform de voorwaarden die passen binnen het in de statuten omschreven doel van de vereniging of stichting, zijn verricht.

Het KB brengt ook enkele correcties en wijzigingen aan in het minimum genormaliseerd rekeningenstelsel van verenigingen en stichtingen, bijgevoegd bij het KB van 19 december 2003. Ten slotte wordt ook een resultaatverwerkingstabel toegevoegd aan het volledige en het verkorte schema van de resultatenrekening van verenigingen en stichtingen.

VERENIGINGEN
Boekhouding
ASSOCIATIONS
Comptabilité