Hof van Justitie van de Europese Unie 18 oktober 2012
Zaak: C-173/11 |
Football Dataco heeft een databank 'Football Live' waarop gegevens van aan de gang zijnde voetbalwedstrijden samengebracht worden. Deze databank is beschermd door het recht sui generis ingevolge richtlijn 96/9 betreffende de rechtsbescherming van databanken. Sportradar GmbH is een Duitse vennootschap die live, via internet, o.a. de resultaten van voetbalwedstrijden uit de Engelse competitie verspreidt onder de dienst 'Sport Live Data'. Ze biedt deze dienst aan via haar website en sluit overeenkomsten af met verschillende gokkantoren die zich richten op de Britse markt die op hun beurt op hun website een link ter beschikking stellen naar de website van Sportradar. Wanneer een internetgebruiker 'Live Score' aanklikt, verschijnen de gevraagde gegevens met de vermelding van de namen van de gokkantoren. De gegevens die de dienst van Sportradar uitmaken zijn evenwel gekopieerd uit de databank van Football Dataco. Sportradar verzendt deze naar de internetgebruiker wanneer die hierom verzoekt. Football Dataco oordeelt dat deze handelingen, namelijk het kopiëren en de gekopieerde gegevens toezenden naar gebruiker, niet alleen plaatsvinden in de lidstaat van waaruit ze verzonden werden (in casu Duitsland), maar ook in de lidstaat waar de geadresseerde van die verzending zich bevindt, meer bepaald het Verenigd Koninkrijk.
De volgende prejudiciële vragen werden daarom aan het Europees Hof van Justitie gesteld: “Wanneer een partij gegevens van een door een recht sui generis ingevolge richtlijn 96/9/EG [...] beschermde databank uploadt op de webserver van die partij in lidstaat A en deze webserver in reactie op verzoeken van een gebruiker in lidstaat B deze gegevens naar de computer van de gebruiker verzendt, zodat zij worden opgeslagen in het geheugen van die computer en op het computerscherm worden getoond,
a) moet het verzenden van de gegevens dan worden beschouwd als 'opvraging' of 'hergebruik' door die partij;
b) vindt er dan een opvraging en/of hergebruik door die partij plaats:
i) alleen in lidstaat A;
ii) alleen in lidstaat B; of
iii) in lidstaat A en lidstaat B?”
Volgens het Hof bestond er weinig twijfel dat er sprake was van 'hergebruik'. Het verzenden van eerder opgevraagde gegevens uit een door het recht sui generis beschermde databank, via een webserver naar de computer van een persoon die hierom verzoekt, gebeurde immers zonder toestemming van Football Dataco en bestond erin een deel van de inhoud van de databank van deze onder het publiek te verspreiden.
Alvorens het Hof de vraag b) beantwoorde, duidde het op het belang hiervan in het licht van artikel 5, 3. Brussel I-Verordening en artikel 8, 1. Rome II-Verordening.
Het Hof stelt dat hergebruik op het grondgebied van meerdere lidstaten kan plaatsvinden aangezien het gaat om het raadplegen van informatie op een website en het verzenden van deze informatie aan de geïnteresseerde Internetgebruiker. Om daarom vast te stellen of dit al dan niet op het grondgebied van een welbepaalde lidstaat gebeurde, moet de feitelijke context onderzocht worden en dient duidelijk te blijken dat diegene die de betrokken gegevens verzendt (in casu Sportradar in Duitsland) de bedoeling had zich tot een bepaald grondgebied (in casu Verenigd Koninkrijk) te richten. Om dit te kunnen vaststellen, haalt het Hof inspiratie bij zijn arrest Pammer-Hotel Alpenhof (C-585/08 en C-144/09). Het Hof oordeelt dat het aannemelijk is te stellen dat er sprake is van hergebruik op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. Het leidt dit onder meer af uit de volgende elementen: op de webserver zijn gegevens van Engelse voetbalmatchen te vinden; de gegevens worden verkocht aan gokkantoren die zich richten op de Engelse markt; de klanten van de gokkantoren kunnen de gegevens in het Engels bekijken en dit is niet de taal die normaal gebruikt wordt in de lidstaat van waaruit Sportradar haar activiteiten uitoefent. Het Hof aanvaardt dus niet dat 'hergebruik' uitsluitend kan plaatsvinden op het grondgebied van de lidstaat waar de webserver zich bevindt vanwaar de betrokken gegevens worden verzonden.