Article

– Koninklijk besluit van 11 oktober 2012 betreffende de uitgifte van Belgische covered bonds door een kredietinstelling naar Belgisch recht (BS 18 oktober 2012, inwerkingtreding op zelfde datum), R.D.C.-T.B.H., 2013/1, p. 54

Koninklijk besluit van 11 oktober 2012 betreffende de uitgifte van Belgische covered bonds door een kredietinstelling naar Belgisch recht (BS 18 oktober 2012, inwerkingtreding op zelfde datum)

Dit KB vult de regeling verder aan die de wetgever bij wet van 3 augustus 2012 heeft ingevoerd voor de uitgifte van zogeheten Belgische 'covered bonds' in de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen. Belgische covered bonds zijn schuld­instrumenten die enkel uitgegeven kunnen worden door kredietinstellingen en die gedekt worden door bepaalde activa ('dekkingswaarden') die krachtens de wet, onder welbepaalde voorwaarden, als een afgescheiden bijzonder vermogen beschouwd worden, zonder dat deze activa evenwel in een afzonderlijke rechtspersoon worden ondergebracht. De wet van 3 augustus 2012 onderwerpt de samenstelling van de dekkingswaarden aan een reeks voorwaarden. Voormeld KB van 11 oktober 2012 legt verder de kwantitatieve en kwalitatieve criteria vast die bepalen of een actief als dekkingswaarde kan worden aangewend, legt beperkingen op per categorie van activa en bepaalt aan de hand van twee testen het minimale dekkingsniveau van de covered bonds. Het KB legt eveneens de regels vast voor het bijhouden van het register van de dekkingswaarden en betreffende de portefeuillesurveillant. Het KB bepaalt verder dat de aangehouden dekkingswaarden maximaal 8% van de activa van de uitgevende kredietinstelling mogen bedragen.

KREDIETINSTELLING
Toezicht op de kredietinstellingen - Algemeen - Herfinanciering - Belgische covered bonds - Uitgifte
ETABLISSEMENT DE CREDIT
Contrôle des établissements de crédit - Généralités - Refinancement - Covered bonds belges - Emission