Article

– Wetsvoorstel van 10 augustus 2012 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek wat de regeling op dagvaarding betreft, R.D.C.-T.B.H., 2013/1, p. 48

Wetsvoorstel van 10 augustus 2012 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek wat de regeling op dagvaarding betreft

In geld waardeerbare geschillen kan men steeds regelen voor de zittingsdatum en zo bepaalde kosten vermijden. Indien het origineel van het dagvaardingsexploot door de gerechtsdeurwaarder nog niet werd neergelegd ter griffie van de betrokken rechtsmacht zijn nog geen kosten van rolstelling verschuldigd. Bovendien zal in dat geval ook geen rechtsplegingsvergoeding aan de eisende partij verschuldigd zijn.

Een wetsvoorstel van 14 september 2012 voorziet dat artikel 702 van het Gerechtelijk Wetboek, hetwelk de vermeldingen aanduidt die op straffe van nietigheid in de dagvaarding dienen te worden vermeld, aangevuld wordt met de vermelding van de mogelijkheid van de regeling op dagvaarding en, in voorkomend geval, de afrekening met mogelijkheid tot regeling voor de zittingsdatum.

Gelet op de relatief korte termijn in de praktijk tussen het betekenen van de dagvaarding en de inschrijving van de zaak op de rol, is het maar de vraag of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk zijn doelstelling zal bereiken.

RECHTSPLEGING
Inleiding van de zaak - Dagvaardingsexploot
PROCÉDURE JUDICIAIRE
Introduction de l'affaire - Exploit de citation