Article

– Antwoord van de minister van Justitie van 25 juni 2012 op vraag nr. 523 van de heer Luk Van Biesen van 10 mei 2012 (Vr.en Antw. Kamer, 2 juli 2012, Bull., nr. 72, vr. nr. 523); Antwoord van de minister van Justitie in de Commissie voor Justitie van 19 juni 2012 op vraag nr. 12.567 van de heer Kristof Waterschoot (www.dekamer.be, verslag Commissie voor Justitie van 19 juni 2012, vr. nr. 12.567), R.D.C.-T.B.H., 2012/7, p. 728-729

Antwoord van de minister van Justitie van 25 juni 2012 op vraag nr. 523 van de heer Luk Van Biesen van 10 mei 2012 (Vr.en Antw. Kamer, 2 juli 2012, Bull., nr. 72, vr. nr. 523); Antwoord van de minister van Justitie in de Commissie voor Justitie van 19 juni 2012 op vraag nr. 12.567 van de heer Kristof Waterschoot (www.dekamer.be , verslag Commissie voor Justitie van 19 juni 2012, vr. nr. 12.567)

Na de invoering van de gewijzigde verslaggevings- en documentatieverplichtingen bij fusies en splitsingen in het W.Venn. eerder dit jaar (zie TBH 2012, nr. 2012/3, p. 315), was er discussie ontstaan onder de notarissen en advocaten over de termijn van zes weken die het W.Venn. voorschrijft tussen de datum van neerlegging van het fusie- of splitsingsvoorstel en de datum van de algemene vergadering die tot de fusie/splitsing moet besluiten. Er werd namelijk toegevoegd dat naast de neerlegging (zes weken vóór de algemene vergadering), het fusievoorstel ook moet worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, hetzij bij uittreksel, hetzij bij mededeling met een link naar de website. In een letterlijke interpretatie lijkt de tekst nu aan te geven dat deze publicatie in het Belgisch Staatsblad ook zes weken voor de algemene vergadering moet gebeuren, wat leidde tot enige discussie.

Naar aanleiding van een aantal recente parlementaire vragen, heeft de minister van Justitie getracht de zaken te verduidelijken. Volgens de minister werd geenszins beoogd dat deze bekendmaking in het Belgisch Staatsblad ook zes weken vóór de algemene vergadering moet gebeuren. De termijn van zes weken heeft betrekking op de neerlegging ter griffie. Deze termijn van zes weken houdt reeds rekening met de termijn nodig om tot bekendmaking in het Belgisch Staatsblad over te gaan. Volgens de minister hoeft ook een strikte interpretatie door de notarissen in de praktijk niet tot een verstrenging van de termijn van zes weken vanaf de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad te leiden. In het raam van zijn wettelijk verplichte wettigheidscontrole bij fusie/splitsing kan het voor de notaris volstaan een voorbehoud te maken en te verwijzen naar het bestaan van twee mogelijke interpretaties bij de bevestiging van de externe wettigheid, waardoor de akte toch verleden kan worden zes weken na de neerlegging ter griffie. De geldigheid van de fusie- of splitsingsverrichting komt hierdoor volgens de minister niet in het gedrang.

VENNOOTSCHAPPEN
Herstructurering - Fusie - Splitsing
SOCIETES
Restructuration - Fusions - Scissions