Article

– Koninklijk besluit van 12 maart 2012 tot goedkeuring van het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van compliance officers (BS 26 maart 2012), R.D.C.-T.B.H., 2012/5, p. 538-539

Koninklijk besluit van 12 maart 2012 tot goedkeuring van het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van compliance officers (BS 26 maart 2012)

Bij koninklijk besluit van 12 maart 2012 werd goedkeuring gegeven aan het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van compliance officers (BS 26 maart 2012).

Met dit reglement dat dateert van 27 oktober 2011 werd door de FSMA een erkenningsplicht ingevoerd voor compliance officers om ervoor te zorgen dat zij over de nodige kennis, ervaring en opleiding beschikken inzake de geldende gedragsregels.

Compliance officers moeten binnen de financiële instellingen (als bedoeld in art. 87bis van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten) immers nagaan of de integriteitsregels en de gedragsregels in het bijzonder effectief en op een gepaste wijze worden toegepast. Compliance officers vormen dan ook een belangrijke waarborg voor de loyale, billijke en professionele behandeling van de cliënten en zijn een essentiële schakel in het toezicht dat de FSMA uitoefent op de naleving van de gedragsregels.

Wie door de FSMA als compliance officer erkend wil worden, moet voortaan aan een aantal criteria beantwoorden, met name:

- beschikking over een passende ervaring in een functie waarbij men een beoordelingsverantwoordelijkheid droeg;

- over een masterdiploma of gelijkwaardige ervaring beschikken;

- een grondige kennis hebben verworven van de inhoud en de toepassing van de gedragsregels (hiervoor dient de kandidaat te slagen voor een examen dat die kennis test);

- beschikken over de nodige professionele betrouwbaarheid;

- een rechtsbijstandsverzekering afgesloten hebben.

Daarnaast voorziet het FSMA-reglement ook dat de erkende compliance officers zich minstens om de drie jaar moeten bijscholen. De verplichte erkenning geldt alleen voor de personen die aan het hoofd staan van de compliance functie binnen een financiële instelling en rechtstreeks aan de effectieve leiding van die instelling rapporteren.

Compliance officers die de functie al bekleedden vóór 1 april 2011, moeten geen examen meer afleggen, maar dienen wel aan de andere erkenningsvereisten te voldoen.

VERZEKERINGEN
Controle - Erkenning van compliance officers
ASSURANCES
Contrôle - Reconnaissance des compliance officers