Article

– Adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen: bewaring van de boeken en verantwoordingsstukken (advies van 5 oktober 2011), R.D.C.-T.B.H., 2012/3, p. 317

Adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen: bewaring van de boeken en verantwoordingsstukken (advies van 5 oktober 2011)

Artikel 6, 4de lid van de boekhoudwet van 17 juli 1975 bepaalt onder meer dat de verantwoordingsstukken, in origineel of in afschrift, zeven jaar moeten worden bewaard. Deze termijn wordt op 3 jaar teruggebracht voor de stukken die niet als bewijs jegens derden hoeven te dienen. Artikel 8, § 2 van de boekhoudwet bepaalt dat de wettelijke boeken zeven jaar moeten bewaard worden vanaf 1 januari van het jaar dat op de afsluiting volgt.

In geval van vereffening van de vennootschap is de Commissie voor Boekhoudkundige Normen evenwel van mening dat de bewaringstermijn voor boeken en verantwoordingsstukken op vijf jaar kan worden teruggebracht. Artikel 195 W.Venn. schrijft immers voor dat, vanaf de datum van de bekendmaking van de afsluiting van de vereffening, de boeken en bescheiden nog vijf jaar moeten worden bijgehouden. Door de afsluiting van de vereffening verdwijnen de rechtspersoon en zijn vermogen. Aangezien de boekhoudwet slechts toepasselijk is op bestaande rechtspersonen, geldt de zevenjarige bewaringstermijn vanaf dit ogenblik niet meer.

BOEKHOUDING EN JAARREKENING
Algemeen - Bewaringstermijn
COMPTABILITÉ ET COMPTES ANNUELS
Généralités - Durée de conservation