Article

– Wet van 28 december houdende diverse bepalingen (BS 30 december 2011), R.D.C.-T.B.H., 2012/3, p. 316-317

Wet van 28 december houdende diverse bepalingen (BS 30 december 2011)

Een van de maatregelen van de nieuwe regering zoals opgenomen in de programmawet van 28 december 2011 betreft een taks op de omzetting van effecten aan toonder die nog in omloop zijn, zowel op de omzetting in gedematerialiseerde effecten als in effecten op naam.

Deze taks bedraagt 1% indien de omzetting gebeurt in 2012 en 2% in 2013. Deze taks zal worden geïnd op de laatste beurskoers bij effecten die zijn genoteerd of die zijn opgenomen in een multilaterale handelsfaciliteit. Voor de overige effecten is de belastinggrondslag als volgt: (i) voor de effecten van schuldvorderingen: het nominale bedrag van het kapitaal van de schuldvordering; (ii) voor de rechten van deelneming in beleggingsinstellingen met een veranderlijk aantal rechten: de laatst berekende inventariswaarde vóór de datum van neerlegging; en (iii) in alle andere gevallen: op de boekwaarde van de effecten, de interesten daarin niet begrepen, te ramen op de dag van de neerlegging, door degene die de omzetting heeft bewerkt. Voor aandelen van niet-beursgenoteerde vennootschappen zal dus naar het boekhoudkundig netto-actief van de betrokken vennootschap moeten worden gekeken.

De taks zal door de financiële instellingen worden geheven wanneer de belegger zijn effecten op een effectenrekening komt deponeren om ze te dematerialiseren. De taks zal door de emittent worden geïnd wanneer de belegger zich aanmeldt om zijn effecten op naam te zetten.

VENNOOTSCHAPPEN
Naamloze vennootschap - Effecten - Algemeen
SOCIÉTÉS
Société anonyme - Titres - Généralités