Article

Actualité : Hof van Cassatie, 03/06/2011, R.D.C.-T.B.H., 2011/9, p. 956

Hof van Cassatie 3 juni 2011

MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Procedure - Restrictieve mededingingspraktijken - Hoger beroep - Volle rechtsmacht - Strafonderzoek

Honda Motor Europe (North) / Belgische Staat e.a.

Zaak: nr. C.09.0227.N

Het Hof van Cassatie bevestigt in dit arrest de draagwijdte van de volle rechtsmacht die het hof van beroep te Brussel uitoefent bij beroepen tegen beslissingen van de Raad voor de Mededinging. Zo kan het hof van beroep niet alleen een beslissing vernietigen maar ook hervormen en zijn beslissing in de plaats stellen van die van de Raad, maar het is daarbij niet verplicht een nieuw onderzoek te voeren. Het hof van beroep mag zijn toetsing beperken tot onder meer de vragen of de procedurevoorschriften en de motiveringsvereiste in acht zijn genomen, of de feiten juist zijn weergegeven en of er geen sprake is van een kennelijk onjuiste beoordeling van de feiten en of de juridische kwalificatie van de feiten juist is. Het Hof verwerpt het aangevoerde middel dat ervan uitgaat dat het hof van beroep dezelfde opdracht en taak heeft als de Raad voor de Mededinging.

Voorts zijn volgens het Hof de vervolgingen op grond van het mededingingsrecht van civielrechtelijke en niet van strafrechtelijke aard, ook al verloopt de procedure inquisitoriaal.