Article

Actualité : Raad voor de Mededinging, 29/04/2011, R.D.C.-T.B.H., 2011/9, p. 955-956

Raad voor de Mededinging 29 april 2011

MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Organen - Procedure - Misbruik van machtspositie - Verwerping klacht - Gebrek aan motivering

Freedom Belgium / InBev Belgium

Beslissing: nr. 2011-P/K-15

In deze beslissing behandelt de Raad voor de Mededinging het hoger beroep tegen een beslissing van het auditoraat waarin de klacht van Freedom Belgium (een aankoopgroepering van groothandelaren in drank) tegen InBev ongegrond werd verklaard en de zaak werd geseponeerd. De Raad oordeelt dat de beslissing van het auditoraat onvoldoende was gemotiveerd. Freedom had in zijn klacht immers niet voornamelijk de differentiatie tussen twee markten of marktsegmenten aangevochten maar wel het hanteren van verschillende kortingen voor de verkoop van bier in flessen onder gelijke afnamevoorwaarden. In de bestreden beslissing gaat het auditoraat slechts in op de differentiatie van on-trade (d.w.z. verkoop aan de drankenhandel) en offtrade (d.w.z. levering aan grootwarenhuizen en grootdistributie) in het algemeen en de vraag of dat (nog) afzonderlijke markten zijn. De Raad is van oordeel dat hiermee onvoldoende wordt geantwoord op de klacht.

Voorts meent de Raad dat het auditoraat een onjuiste rechtsopvatting hanteert voor zover het zou hebben gesteld dat het gedifferentieerd benaderen van afzonderlijke markten nooit een misbruik van machtspositie kan uitmaken: het is immers geen gegeven dat discriminerende prijzen gerechtvaardigd zijn alleen omdat de betreffende producten niet tot dezelfde markt zouden behoren. Bijgevolg wordt de beslissing vernietigd en wordt de zaak opnieuw verwezen naar het auditoraat voor onderzoek.