Article

Arbitrage – UNCITRAL herziet arbitragereglement met ingang van 15 augustus 2010, R.D.C.-T.B.H., 2011/1, p. 87-88

ARBITRAGE

UNCITRAL herziet arbitragereglement met ingang van 15 augustus 2010

Herziene Uncitral Arbitragereglement 2010 [1]

Op 25 juni 2010 heeft de Commissie van UNCITRAL een grondig herziene versie van haar Arbitragereglement goedgekeurd. De oorspronkelijke versie dateerde van 1976. Het UNCITRAL-Arbitragereglement was en is een veelgebruikte standaard in zowel ad hoc als (in mindere mate) institutionele arbitrages. Het reglement wordt niet alleen toegepast in commerciële arbitrages tussen private partijen, maar ook in investeringsarbitrages en arbitrages tussen staten.

De Commissie gaf al in 2006 de opdracht aan de Werkgroep voor Internationale Arbitrage om het reglement te moderniseren, met respect voor de oorspronkelijke structuur, geest en stijl. De Werkgroep streefde daarbij vooral naar een nog efficiëntere arbitrageprocedure. Na uitgebreide consultaties met gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, resulteerde dat in nieuwe regels over onder andere meerpartijenarbitrage, tussenkomst van derden, voorlopige maatregelen, de vervanging van arbiters en wraking van deskundigen. Ook de kosten van de procedure kregen bijzondere aandacht. Zo bevat het nieuwe Arbitragereglement uitdrukkelijk de vereiste dat de kosten redelijk moeten zijn, en voorziet het in een herzieningsprocedure voor de kosten. Verder kregen nieuwe technologieën een plaats in het reglement met bepalingen over elektronische kennisgeving.

Het nieuwe reglement is in principe van toepassing op arbitrageovereenkomsten gesloten na 15 augustus 2010, tenzij de partijen uiteraard anders bepalen.

[1] www.uncitral.org/pdf/english/texts/arbitration/arb-rules-revised/arb-rules-revised-2010-e.pdf