Article

Actualité : Rechtbank van koophandel Antwerpen, 26/05/2010, R.D.C.-T.B.H., 2010/9, p. 899

Rechtbank van koophandel Antwerpen 26 mei 2010

SCHIP EN SCHEEPVAART
Zeevaart - Aanvaring - Aansprakelijkheid - Inbreuken op scheepvaartreglement - Onzeewaardigheid
Zaak: AR A/09/02594 en A/09/6322

Uit het technisch onderzoek na de aanvaring tussen de 'Jade River' en de 'Zeehond' blijkt dat de 'Zeehond' problemen heeft ondervonden met haar stuurgerei, waardoor het schip niet meer naar het roer luisterde en bakboord uitdraaide in plaats van stuurboord.

Door bakboord uit te draaien in plaats van stuurboord is de 'Zeehond' niet aan stuurboordzijde van de vaargeul gebleven, wat een overtreding is van de vaarregels van het scheepvaartreglement. Deze overtreding en de aansprakelijkheid voor de schadelijke gevolgen ervan wordt niet uitgewist door het feit dat de overtreding veroorzaakt werd door een technisch mankement (art. 3 scheepvaartreglement). De eigenaar van het schip is aansprakelijk voor de overtreding begaan door de bemanning, zowel op basis van de artikelen 1382-1384 BW als op basis van de artikelen 46 en 251 zeewet.

De problemen met het stuurgerei maken het schip bovendien onzeewaardig, waarvoor de eigenaar van het schip eveneens instaat, zowel op basis van artikel 1384 BW als bewaarder van een gebrekkige zaak als op basis van artikel 1382 BW, aangezien het laten varen van een onzeewaardig schip een inbreuk is op artikel 3 § 1, van het politiereglement Benedenzeeschelde en derhalve een onrechtmatige daad.