Article

VENNOOTSCHAPPEN – Naamloze vennootschap – Bestuur – Auditcomité, R.D.C.-T.B.H., 2009/7, p. 723-724

VENNOOTSCHAPPEN

Naamloze vennootschap - Bestuur - Auditcomité

Wet van 17 december 2008 inzonderheid tot oprichting van een auditcomité in de genoteerde vennootschappen en de financiële ondernemingen (zoals gewijzigd door de wet van 9 februari 2009)

De wet van 17 december 2008 is in werking getreden op 8 januari 2009 en werd reeds gewijzigd door de wet van 9 februari 2009 tot wijziging van artikel 133 § 6, eerste lid en artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen.

Genoteerde vennootschappen die nog niet over een auditcomité beschikken, dienen er in beginsel onmiddellijk één te creëren. In vennootschappen die op geconsolideerde basis aan bepaalde criteria qua omzet, balanstotaal en gemiddeld aantal werknemers voldoen, kan de raad van bestuur als geheel de aan het auditcomité toegewezen taken uitvoeren. Het auditcomité moet minstens één onafhankelijke bestuurder tellen die over de nodige deskundigheid beschikt op het gebied van boekhouding en audit. Als de raad van bestuur de rol van auditcomité vervult, moet er ook minstens één onafhankelijke bestuurder deel van uitmaken.

De wet van 17 december 2008 wijzigde eveneens de criteria voor de beoordeling van de onafhankelijkheid van de bestuurders en voegt hiervoor een nieuw artikel 526ter in het Wetboek van Vennootschappen toe.