Article

Actualité : Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, 16/10/2008, R.D.C.-T.B.H., 2008/10, p. 935-936

Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen 16 oktober 2008

FAILLISEMENT
Overdracht van onderneming - Bescherming van werknemers - Terugvordering van verschuldigde salarissen - Richtlijn 80/987 - Begrip “activiteit op het grondgebied van verscheidene lidstaten”
Insolventie - Faillissement - Rechten van schuldeisers - Vordering van salarissen
Zaak Holmqvist, C-310/07

Onderhavige zaak had betrekking op de heer Holmqvist, een vrachtwagenchauffeur die tewerkgesteld was bij een Zweedse vennootschap. Hij verrichtte zijn activiteiten vooral in Italië, waarvoor hij door Duitsland en Oostenrijk moest passeren. Toen zijn werkgever failliet ging weigerde de Zweedse overheid hem de loonwaarborg voor werknemers toe te kennen om de reden dat artikel 8bis van de richtlijn 80/987 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake de bescherming van de werknemers bij insolventie van de werkgever, zoals gewijzigd in 2002, voorziet dat wanneer een onderneming activiteiten verricht op het grondgebied van verscheidene lidstaten, de lidstaat die bevoegd is om de werknemer te honoreren, de lidstaat is op het grondgebied waarvan de werknemers gewoonlijk hun arbeid verrichten. Volgens de Zweedse overheid kan de heer Holmqvist, die vooral werkt voor een vennootschap waarvan de activiteiten verricht worden in verscheidene lidstaten, niet worden beschouwd als iemand die zijn arbeid gewoonlijk in Zweden verricht.

Op vraag van een Zweedse rechtbank moet het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen de begrippen “activiteiten op het grondgebied” van verscheidende lidstaten en “gewoonlijke arbeid” definiëren. Het Hof besluit dat het begrip “activiteit” niet mag worden verward met het begrip “vestiging” in de zin van het verdrag. Zij geeft een vreemde definitie van het begrip “activiteit” waarbij de onderneming “duurzaam economisch aanwezig moet zijn, wat de aanwezigheid van personeel veronderstelt dat [de onderneming] in staat stelt activiteiten te verrichten [in de lidstaat]”. Welnu, de betrokken onderneming voldoet niet aan deze definitie aangezien de loutere omstandigheid van het vervoeren van goederen niet volstaat om het bestaan van een duurzame economische aanwezigheid op het grondgebied van de lidstaten van levering te bewijzen. Bijgevolg is artikel 8bis in onderhavige zaak niet van toepassing en kan de Zweedse overheid de loonwaarborg aan de heer Holmqvist niet ontzeggen.