Article

Actualité : Amerikaanse Hooggerechtshof, 18/06/2007, R.D.C.-T.B.H., 2007/9, p. 936

Amerikaanse Hooggerechtshof 18 juni 2007

FINANCIEEL RECHT
Openbare uitgifte - Mededinging - Openbaar aanbod tot inschrijving - Bankpraktijken (“laddering”) - Hoge commissie voor de latere verwerving van titels - Inbreuk op de mededinging - Class action - Specificiteit van het financieel recht in het licht van het mededingingsrecht

Credit Suisse Securities (USA) LLC / Billing

Samenvatting

Op 18 juni 2007 heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof een belangrijk arrest gewezen waarin het de grens verkent tussen het recht inzake financiële producten en het mededingingsrecht.

Aan de basis van het arrest lag een “class action”, gericht tegen tien grote investeringsbanken en ingediend door een groep investeerders die nieuwe aandelen hadden verworven in het kader van een IPO. Deze groep investeerders verweet de banken dat ze zouden zijn overeengekomen aandelen van een succesvolle IPO niet te verkopen aan investeerders die niet zouden instemmen met het kopen van bijkomende aandelen aan hogere prijzen, het betalen van bijzonder hoge commissies of nog het verwerven van minder aantrekkelijke aandelen.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat het financiële recht impliciet in de weg stond aan de toepassing van het mededingingsrecht op de voorliggende feiten.

De redenering van het Hooggerechtshof kan verbazen. Het Hooggerechtshof had o.i. tot een andere conclusie kunnen komen, met name dat gekeken moet worden naar de daadwerkelijke impact van de gewraakte praktijken op de mededinging, rekening houdend met de specificiteiten en doelstellingen van het recht inzake financiële producten.