Article

Rechtbank van koophandel Tongeren, 12/02/2004, R.D.C.-T.B.H., 2006/8, p. 854

Rechtbank van koophandel Tongeren 12 februari 2004

FAILLISSEMENT
Soorten schuldeisers en rechten van die schuldeisers - Vennootschap onder firma - Samenloop tussen privé­schuldeisers en vennootschapsschuldeisers - Verhaal van privéschuldeisers van een vennoot op wat aan hun debiteur is toebedeeld na sluiting van vereffening
In de vennootschap onder firma is samenloop tussen de privéschuldeisers en de vennootsschapschuldeisers uitgesloten in zoverre privéschuldeisers enkel de vennoot zelf kunnen aanspreken en het slechts na de ontbinding en vereffening van de vennootschap is dat zij zich kunnen verhalen op wat eventueel aan hun debiteur is toebedeeld.
FAILLITE
Différentes espèces de créanciers et droits de ces créanciers - S.N.C. - Concours entre créanciers personnels et créanciers de la société - Recours des créanciers personnels d'un associé sur sa part après clôture de la liquidation
Dans la société en nom collectif, il ne peut y avoir de concours entre les créanciers personnels et les créanciers sociaux en ce sens que les créanciers personnels n'ont de recours que contre l'associé lui-même et que ce n'est qu'après la dissolution et liquidation de la société qu'ils ont un recours sur la part éventuellement attribuée à leur débiteur.

Mrs. I. Bude en H. Hiemeleers q.q. / NV KBC Verzekeringen

Zet.: R. Vanmol (rechter), R. De Brone en L. Lowette (rechters in handelszaken)
Pl.: Mr. I. Bude

Gelet op de schuldvordering die ingediend werd onder nr. 10 voor een bedrag van € 132,12 in het gewoon passief.

Gehoord de curator in zijn middelen en besluiten.

Overwegende dat verweerster alhoewel behoorlijk opgeroepen om te verschijnen op de zitting van 29 januari 2004 niet verschenen is noch iemand voor haar;

Het voorwerp van de vordering betreft een premie volgend uit een verzekeringspolis betrekking hebbende op een “motorfiets Kawasaki” en eigendom van de heer C. Van Kooten-Niekerk, mede-zaakvoerder en aandeelhouder van de gefailleerde vennootschap.

De curatoren vragen de afwijzing omdat zij stellen dat de schulden van de VOF ook schulden zijn van de vennoten (die normaal door het faillissement van de VOF ook failliet worden verklaard), maar dat niet noodzakelijk de schulden van de vennoten ook de schulden van de VOF zijn.

In de VOF is samenloop tussen de privéschuldenaars en de vennootsschapschuldeisers uitgesloten.

Privéschuldeisers kunnen enkel de vennootschap zelf aanspreken. Slechts na de ontbinding en vereffening van de vennootschap (bij de sluiting van het faillissement) kunnen de privéschuldeisers van een vennoot zich verhalen op wat eventueel aan hun debiteur is toebedeeld.

Het standpunt van de curatoren is derhalve juist.

(...)