Article

Observations, R.D.C.-T.B.H., 2005/5, p. 539

HANDELSTUSSENPERSONEN
Commissionair - Commissionair-expediteur - Voorrecht - Retentierecht
De commissionair-expediteur kan aanspraak maken op zijn voorrecht en retentierecht wanneer niet bewezen wordt dat hij op het moment van de ontvangst van de goederen geweten zou hebben dat het eigendomsrecht van de opdrachtgever betwist werd door een derde.
Wanneer een derde de ingehouden goederen terugvordert, vergt de inachtneming van de belangen van de beide partijen dat er naar een oplossing zou worden gezocht waarbij de goederen in het bezit zouden worden gesteld van de eigenaar zonder dat de commissionair-expediteur zijn zekerheid zou verliezen. Een doeltreffende oplossing bestaat uit het aanbieden van een correct omschreven garantie van een eersterangs bank.
Wanneer een dergelijk garantie niet wordt aangeboden, is de consignatie van het betwiste bedrag aan de commissionair-expediteur niet van aard om hem dezelfde zekerheid te bieden aangezien hij dan niet noodzakelijk beschermd zou zijn in geval van de insolvabiliteit van de eigenaar of ingeval van samenloop. De commissionair-expediteur kan bijgevolg enkel verplicht worden om de goederen vrij te geven in geval van de betaling van de vordering (onder voorbehoud) door de partij die de goederen terugvordert.
INTERMÉDIAIRES COMMERCIAUX
Commissionaire - Commissionnaire-expéditeur - Réalisation du privilège - Droit de rétention
Le commissionnaire-expéditeur peut exercer son privilège et son droit de rétention lorsqu'il n'est pas établi que, lors de la réception des marchandises, il aurait su que le droit de propriété du commettant était contesté par un tiers.
Lorsqu'un tiers revendique les marchandises retenues, la prise en compte des intérêts des deux parties impliquerait la recherche d'une solution par laquelle les marchandises seraient mises en possession du propriétaire sans faire perdre au commissionnaire-expéditeur sa sûreté, la solution efficace étant la présentation d'une garantie correctement rédigée d'une banque de premier ordre.
En l'absence de proposition d'une telle garantie, la consignation du montant contesté ne donnerait pas au commissionnaire-expéditeur la même sûreté car elle ne le protégerait pas nécessairement en cas d'insolvabilité ou de concours dans le chef du propriétaire. Le commissionnaire-expéditeur ne peut donc être tenu de libérer la marchandise que contre le paiement, sous réserve, de sa créance par le revendiquant.


Voyez également Anvers 16 février 2004, cette livraison, p. 531 et D. Noels, De tussenpersonen in het transportrecht, nr. 168.