Article

Tiberghien – Handboek voor fiscaal recht 2004, R.D.C.-T.B.H., 2005/1, p. 100

K. van Duyse, R. Deblauwe, H. Dubois, B. Peeters, L. Spincemaille, W. van Eeckhoutte, Tiberghien - Handboek voor fiscaal recht 2004, Larcier, 2004, 1369 p.


De jaarlijkse uitgave van het handboek heeft de kwaliteiten van zijn voorgangers in die zin dat geheel het fiscaal recht (inclusief internationaal en Europees recht en zelfs de EBA!) op enkele honderden bladzijden wordt bestreken. De essentiële aspecten van de fiscale regelgeving worden behandeld inclusief een soms kritische noot.

De noodzaak om het boek in een nog hanteerbaar formaat te publiceren heeft helaas tot gevolg gehad dat bepaalde passussen zo kort worden gehouden dat een voorafgaande basiskennis van de materie soms vereist is om het boek nuttig te kunnen gebruiken: het boek moet dan beschouwd worden als een inleiding en de degelijke bibliografie en goed geselecteerde rechtspraak helpen de lezer verder. De “Tiberghien” mag zeker niet verliezen wat zijn hoofdtroef is: in een enkel boek de kern aanbieden van al wat fiscaal is. Maar die kern verdient soms wat meer uitleg (douanerecht omvat bv. maar een dertig pagina's). Wat geschreven wordt is in elk geval correct, ophelderend en niet ingegeven door een blinde passie tegen de fiscus: dit mag zeker niet gezegd worden van alle fiscale handboeken.